Kirjoitin ja lähetin tällaisen tekstin tässä juuri.

 

Iltaa. Satuin eilen lukemaan erään Anne Puntasen FB-profiilissa keskustelua, jossa te kerroitte Kokoomuksen tehneen kovinkin paljon opiskelijoiden eteen. No tuota, itsehän olen poliittisesti sitoutumaton opiskelija Lappeenrannassa. Kun peilaan omaa taloudellista tilannettani teidän lausumaanne, lähinnä ärsyynnyn. Kerron, miksi.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Eduskunta+%C3%A4%C3%A4nesti+opintotuesta+-+ei+muutoksia/1135261599085

Tässä nyt vaikkapa yksi syy. Kokoomus ja muut hallituksen väki tuumasi varsin jyrkän ein opintotuen korottamiselle. Itse saan opintotukea ja asuntolisää noin 450 euroa kuukaudessa. Tästä vuokraan, sähköön ja vesimaksuun uppoaa n. 370 euroa kuukaudessa, kun asun kutakuinkin kaupungin kuppaisimmassa yksiössä, kahdeksan kilometriä keskustasta. Jos tarjoatte ratkaisuksi soluasuntoa, niin tulen mielelläni asumaan vaikka teidän luoksenne. Tähän ikään mennessä sitä kun on saanut aika tarkalleen tarpeekseen äitinsä helmoista paenneiden kakaroiden kanssa asumisesta.

Ateriatukihan nousi vuoden 2011 alusta lukien koko kiiltävän kymmensenttisen verran. Se on nyt 1,77 euroa. Tämä on ilmeisesti se opiskelijoille tehty hyvä, johon viittaatte. Tästäkin vähästä ilosta taisteltiin jo vuodesta 2006 asti. Normaaliin ajatteluun kykeneväisenä ihmisenä arvaattekin varmaan, mitä (opiskelijaravintoloille maksettavalle) ateriatuen korotukselle kävi. Aivan niin: ravintola vetosi ruoan kohonneisiin maailmanmarkkinahintoihin, ja ateria maksaa tänä vuonna ENEMMÄN kuin viime vuonna ennen korotusta. Hihi.

Valveutunut kokoomuslainen muistaa varmaan myös, että opintotukea korotettiin vuonna 2006. Suora lainaus KELAn sivuilta:

"Opintotuen korotus koskee alle 20-vuotiaita, perheettömiä toisen asteen oppilaitosten opiskelijoita. Korotuksen määrä vaihtelee muutamasta eurosta vajaaseen sataan euroon kuukaudessa."

Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että lukiolaiset ja ammattikoululaiset saavat sen rahan tai kaksi, jos asuvat omillaan. Harvoin asuvat -- onneksi. Joutuisi näet käyttämään leipäjonossa jo kyynärpäätaktiikkaa, kun huonotapaisten ja -ryhtisten mukuloiden maahan syljeskelevä joukko tulisi muiden jatkoksi ruoka-apua kärkkymään.

Etelä-Savon Kokoomusnuorten puheenjohtaja ehdotti Länsi-Savossa 22.2.2011 opintotuen tulorajojen poistamista. Miksi ihmeessä? Tällä hetkellä kalenterivuoden aikana saa tienata 11 850 euroa, jos opintotukea nostaa yhdeksältä kuukaudelta (mikä on se normaalia opiskelutahtia vastaava tilanne). Jos kesässä tienaa kuusikin tuhatta euroa (utopistinen visio, huom.), saa loppujen yhdeksän kuukauden aikana netota ahneeseen pussiinsa 650 € / kk. Jos samaan aikaan opiskelee täysipäiväisesti, niin voi vain ihmetellä, millainen vanhempiensa firmassa näennäistyötä tekevä kokoomusnuori edes ehtii tuhlaamaan niitä rahojansa. Johan siinä pitää setelikasaa käännellä talikolla, ettei alimmaiset pääse homehtumaan.

Minäkin työskentelen opintojeni ohella. Ehdin / pystyn / saan tehdä muutaman tunnin viikossa opetustyötä, josta saan työkokemuksen lisäksi pienen rahallisen korvauksen. Tämä muutama kymppi on hyvätahtoisten lähimmäisteni lisäksi se tulonlähde, joka tällä hetkellä estää minua kuolemasta nälkään. Vuokran ja laskujen jälkeen minulla ei siltikään jää kuukausittain ruokaan ja muihin pakollisiin menoihin muutamaa kymppiä enempää. Kolikoita ynnäillessä ja tyhjiä pulloja etsiessä, siis...

Useampikin kokoomuspoliitikko jaksaa ehdottaa, että opiskelijoiden pitäisi vain käydä töissä enemmän. Sopii kysyä, että mistä semmoisia töitä oikein saa? Ovatko 250 tuhatta työtöntä kortistossa vain huvikseen? Optimaalinen tilanne olisi minunkin mielestäni se, että voisin rahoittaa kaiken opiskeluni omalla työlläni ilman, että tarvitsisi välittää esimerkiksi opiskelurajoituksista (nk. "valmistu viidessä vuodessa tai älä valmistu ollenkaan"-sääntö) tai KELAn kanssa puljaamisesta. Tämä ei kuitenkaan ole käytännössä mahdollista.

Summa summarum: opintotuen kehitys on jäänyt rajusti jälkeen yleisten kustannusten ja ruoan hintatason kehityksestä. Edustaja ja ehdokas toisensa perään puoluekannasta riippumatta (tulevien vaalien ehdokkaista 94 %) lupailee opiskelijoille parannuksia, rahaa ja ilmaista niskahierontaa, mutta joka kerta on vain saamatta jäänyt. Opintotuen reaalinen ostovoima on viimeisen 19 vuoden aikana laskenut 13 prosenttia siitäkin vähästä, mitä se joskus oli. Olen menettänyt täysin uskoni politiikkaan ja lepään vasta, kun olen saanut koko Eduskuntatalon hakattua petkeleellä rantahietikoksi.

Oletettavasti joku avustaja-armeijanne kuuliainen jäsen suodattaa tämänkin karuhkon kuvauksen iltalukemistostanne, mutta sanottakoon nyt kuitenkin, että teidän ja muidenkin hallituspuolueiden kosketus tavallisen opiskelijan elämään on olematon. Toivon hartaasti, että olette vain asioista tietämätön, ettekä vain ihan vitun tyhmä.

Kiitos ja hyvää yötä.