Kuntakohellus taitaa olla keskustelunaiheena jo jokseenkin viilentynyt, mutta minua alkoi vasta nyt mietityttää tuo ministeriön salainen kuntakartta. Hirveä sontamyrsky mokoman takia! Karttakikkailun johdosta on ennusteltu jo ties millaisia heinäsirkkaparvia taivasta mustaamaan, Kreikan tielle joutumista (kelju muuten olla tiellä, varsinkin jos toinen on ylikohtelias eikä viitsi huomauttaa siitä) ja muita lopun alkuja.

Keuhkoamisen takana on vain konservatiivista ajattelua ja muutoksen pelkoa. Kehityksen on jatkuttava, ja kuntien määrän vähentäminen seitsemäänkymmeneen on mieletön mahdollisuus.

Ministeriön kartassa Etelä-Savon kunnista Kangasniemi, Hirvensalmi, Mikkeli, Juva, Pertunmaa, Mäntyharju, Ristiina, Puumala ja Suomenniemi yhdistettäisiin yhdeksi suureksi kunnaksi, jonka pinta-ala olisi laskelmieni mukaan 9 551,31 km² ja asukasluku noin 80,5 tuhatta. Mutta miksi jäädä jumittelemaan kuntarakenteisiin? Jos alueelle myönnettäisiin autonomia, olisi Mikkelin suurkunta maailman 163. suurin valtio pinta-alalla mitattuna. Taakse jäisivät mm. sellaiset kakkosluokan maat kuin Luxemburg, Seychellit, Antigua ja Barbuda sekä Liechtenstein.

Mikkelin suurkunnan enklaavi Suomen tasavalta ympärillään.

Maatalous, palvelut ja teollisuus pitäisivät uuden, itsenäisen Mikkelin helposti hengissä. Innovaation ihmemaata tulisivat turistit katsomaan kaukaakin, ja Saimaan vesissä melovat saksalaiset toisivat muassaan säkkikaupalla matkailuhyvinvointia. Tärkeimpiä vientituotteita olisivat postimerkkien ja -korttien lisäksi söpöt kuvat norpista, yrityskonsultaatio ("Miähän sanoin ettei siitä mittää tuu!" ja muut viäräleukailut ja jälkiviisastelut) ja kävelysauvat, joiden tuotanto aloitettaisiin uudestaan Mäntyharjulla heti sen jälkeen, kun kaupunginjohtaja presidentti ruhtinas Mikander (lausutaan: [Mai-kään-dö] olisi antanut kaupungintalon parvekkeelta juhlallisen itsenäisyysjulistuksen.

Virallisena kielenä puhuttaisiin eteläsavoa siten, että yksikön ensimmäisen ja toinen persoonapronomini ovat miä ja siä; muiden käytöstä tulee sakkoa, putkaa, linnaa ja vankeutta. Aikavyöhyke saa olla jatkossakin GMT+2, mutta kalentereita siirretään taaksepäin kaksikymmentä vuotta. Lentokoneiden ja ajoneuvojen maatunnukseksi tulee luonnollisestikin kirjaimet MYÖ. Valtion motto on sama kaikilla kielillä: "Ehämmiä tiijjä!" Kansallisurheilu on joko jääkiekko tai -pallo, riippuen siitä meneekö tänä vuonna paremmin Jukureilla vai Kamppareilla.

Valtion nimeksi sopisi vaikka Miämua tai Miummua. Tai sitten voisi näpäyttää niitä kopeita lappeenrantalaisia, jotka yrittävät koko ajan omia Saimaata, ja laittaa nimeksi Saimaan suurruhtinaskunta. Vai Miänmar?