Jos sattuu internetin oraakkeleilta kysymään, mitä filmiä kannattaisi käyttää jos haluaa kuvata kinokoossa, väreissä ja vähässä valossa, antaa yllättävän moni vastaukseksi Kodak Portra nelisatasen. Sitä kuulemma voi kuvata kuin se olisi herkkyyttä ISO 1600. Ja sitten vain ylikehitetään. Ja kaikki menee tosi persikkaisesti, tulee nättejä kuvia. Tästä paljon esimerkkejä tarjolla. Kun vielä valokuvaliikkeen setäkin sanoi, että turha sitä Fuji Superia 1600:sta on lähteä tilaamaan kun Portraa on suoraan hyllyssä, niin minähän sen sitten uskoin.

Eihän siitä mitään tullut. Tällaisia tuloksia odotin:

(Kuvat saa klikkaamalla suuremmiksi)

Mutta suurin osa tuloksista oli tällaisia:

Karmeata, epätasaisesti kehittynyttä raepuuroa.

Värien ja kontrastin puutetta.

Ihan meinaa käydä isoa miestä itkettämään. Varsinkin tuo viimeinen olisi ollut ihan nappikuva, jos siinä vain olisi jonkinlaiset värit eikä vain harmaan eri sävyjä.

Tässä vaiheessa tietysti mietityttää, miksi kaksi ensimmäistä kuvaa sitten onnistuivat. Muistiinpanojani selaten saatan todeta, että ne on otettu ronskisti ylivalottaen. Eli siten, että filmiä on kohdeltu kuin se olisi valoherkkyydeltään ISO 400, mitä se toisaalta olikin. Seuraavaa pallopeliä odotellessa taidan pistää sitä Superia 1600:sta tilaukseen pari rullaa.