Tästä olisi kannattanut ehkä kirjoittaa silloin kun asia oli vielä tuoreessa muistissa, vaan eipä tuota kesällä kerennä. Löysin kuitenkin kirpputorilta hintaan 2 (kaksi) euroa kuvan Vredeborch Felica -mallisen, saksalaisen kameran. Se ei taida varsinaisesti olla mitenkään erityisen harvinainen, sillä ainakin Valokuvataiteen museon mukaan sitä on myyty pelkästään Suomessa 178 tuhatta kappaletta 50-60-lukujen taitteessa. Melekosta. Suosio ei selittyne ominaisuuksilla, vaan lähinnä hinnalla, jota ruhjottiin alas suursarjatuotannon ja todella minimiin vedetyn materiaalin avulla. Felica on kuitenkin, minimalistisuudestaan huolimatta, edelleenkin täysin käyttökelpoinen laite. Siinä on myös ikäänsä ja hintaansa nähden melko yllättäviä piirteitä, kuten sisäänrakennettu keltainen suodatin (jonka mahdollisista eduista en ole kyllä täysin vakuuttunut), käyttäjän parhaaseen arvaukseen perustuva tarkennus, pari eri valotusaikaa (1/25, 1/50 ja bulb) sekä kaksi aukkosuhdettakin (f/16 ja f/8). Unohtamatta kuvassakin näkyvää, törkeän hienoa kantokahvaa, joka ohjaa hipsterin kuin hipsterin Holgasta aidon saksalaisen photoriemun pariin.

Näillä eväillä Felicalla kuvaaminen ei ole nykykuvaajallekaan erityisen vaikeata, sillä sopivan valotusajan arpominen on verrattain helppoa ja hitaan (ISO 50 tai 100) mustavalkofilmin käyttöaluehan on varsin laaja joka tapauksessa. Kuvaamastani 12 kuvan rullasta ei yksikään kuva epäonnistunut pieleen menneen valotuksen takia, vaikka kameran omat apuvälineet rajoittuvatkin aukkovalitsimen pilvi- ja aurinkosymboleihin.

Monien muiden keskikoon kameroiden tapaan Vredeborchissakin kulkee filmi kaarevaa rataa pitkin. Rata saisi ilmeisesti olla hiukan kaarevampikin, sillä kaikenlaista kaarevuutta kuvissa esiintyy silti runsaasti. Valovuotoja kuitenkin huomattavan vähän!

Alla muutama otos. Käytetty filmi oli pari vuotta sitten vanhaksi mennyttä Kodak T-Max 100, jota kuvattiin ikään kuin se olisi ollutkin ISO 50 ja sitten alikehitettiin. Tälle tempulle oli kai joku nimikin, mutta eipä muistu mieleeni juuri nyt.